Conceptul lagom sau ceea ce înțeleg suedezii prin moderație

Anul trecut în centrul atenției a fost termenul danez hygge. Însă la începutul anului 2017 revista Vogue a afirmat: “Uitați de hygge, anul 2017 este dedicat lui lagom”.

Lagom este unul dintre cele mai folosite cuvinte în limba suedeză, dar conceptul a fost adoptat de toate ţările scandinave și înseamnă „moderat”. Lagom reflectă tot ceea ce este aproape de suedezi – simplitate, practicitate, funcționalitate și modestie. Chiar Suedia însăși este uneori numită Lagomlandet – țară-lagom.

via myscandinavianhome

via myscandinavianhome

Etimologia populară susține că acest termen își are rădăcinile în epoca vikingă. Anume vikingii aveau obiceiul de a transmite de la unul la altul un corn cu băutură, și toată lumea trebuia să bea exact cât avea nevoie, fără să uite și de restul. Acest procedeu a fost numit laget om. Mai apoi din aceste două cuvinte s-a format unul singur lagom. Indiferent de adevărata poveste a originii acestui concept, ea a jucat un rol semnificativ în formarea națiunii suedeze.

Deseori termenul lagom este confundat cu hygge. Dar în ciuda faptului că acestea sunt două tendințe scandinave, ele au mult mai multe diferențe decât asemănări.

Hugge este menit să creeze confort în suflet prin confortul din casă – multe perne, pături, covoare, pufuri, lumină caldă, șosete călduroase, cei mai apropiați oameni alături și mâncare delicioasă, deși bogată în calorii. Lagom în schimb este pace și liniște, modestie și suficiență, camere deschise foarte luminoase, texturi simple, alimente sănătoase și mobilier funcțional, multe plante verzi.

Mancarea

Suedezii se conduc după regula că hrana moderată este o garanție a unei vieți sănătoase și îndelungate, prin urmare, ei urmăresc întotdeauna și peste tot ce și cum mănâncă. La evenimente sau sărbători nu vei vedea niciodată ca mâncarea să fie divizată în părți egale pentru oamenii prezenți, fiecare ia atât cât consideră că e potrivit pentru el. Lăsarea alimentelor în farfurie este considerată o practică nepotrivită și înseamnă că ai luat mai mult decât a fost necesar, ceea ce contravine conceptului de lagom.

Însă suedezii au și o mică slăbiciune – cafeaua. În timpul zilei de muncă, o dată la două ore fac o pauză de cafea, aceasta are și o denumire fika. Pauza trebuie să dureze nu mai mult de 15 minute.

Lucruri care ne înconjoară

Interiorul în stilul lagom este minimalist. Lucrurile trebuie să fie practice, funcționale și de bun gust. De exemplu dacă un scaun este frumos, dar incomod? sau altul poate fi confortabil, dar urât? Un suedez nu-l va alege nici pe unul nici pe altul, ci va merge să caute în altă parte până-l va gasi pe cel mai potrivit criteriilor sale.

Dacă îți plac păturile, atunci acestea nu ar trebui să fie prea multe, fiecare trebuie folosită. Dacă există loc pentru șase scaune la masă, lagom nu prevede șapte. În cazul în care patru perne pe canapea arată adecvat și decorează interiorul, suedezii nu vor cumpăra mai multe.

Suedezii nu vor îngrămădi spațiu din interior, dar și în stradă vor păstra curățenia. Mobilier din lemn de calitate, covoare ecologice, pungi de hârtie, consum rezonabil de energie și de apă – asta e lagom. Spre deosebire de danezi care folosesc multe lumânări, suedezii nu vor aprinde lumânări peste tot și cât mai puține.

Interiorul în stil lagom trebuie să fie în tonuri și nuanțe calme, deschise, fără perdele sau un număr minim de ele. Fotolii moi și confortabile, o canapea pe care să te relaxezi. Un pat mare cu o saltea de calitate pentru un somn sănătos.

În același timp, suedezii nu consideră că lagom înseamnă achiziții ieftine. Ei consideră că este mai bine să cumperi un lucru mai scump, dar mai calitativ, astfel încât acesta să fie plăcut pentru ochi și să servească mai mulți ani. De exemplu, lagom este un fotoliu confortabil de designer cumpărat, în care să te odihnești și să citești o carte. Dacă un astfel de fotoliu va fi un exponat, doar pentru frumusețe, acest lucru nu este lagom.

Mai întâi de toate, lagom este lipsa afișării luxului. În acest caz, el este foarte asemănător cu hygge. Adepții lagom nu vor cumpăra niciodată, de exemplu, un nou iPhone X, doar pentru ca “să fie” și pentru că este o noutate. Nu există achiziții pe credit, diamante sau genți de brand. Chiar și suedezii bogați consideră că un astfel de spectacol este necultivat.

De asemenea lagom pune accent pe ecologie. Suedia este considerată una dintre cele mai ecologice țări din lume, precum și un stat cu un nivel de trai foarte ridicat. Acest lucru a fost realizat datorită regulii “Reduceți, reutilizați, reciclați”. Aceasta înseamnă: reducerea consumului de apă și energie, reutilizarea lucrurilor și reciclarea deșeurilor ori de câte ori este posibil. În loc să arunci obiecte de care nu ai nevoie, dă-le fondurilor de caritate sau unor designeri care le vor găsi o nouă întrebuințare sau fă tu ceva din ele. Dacă faci față primelor două reguli, cantitatea de deșeuri care va trebui trimisă pentru reciclare va fi redusă de cel puțin două ori.

Îmbrăcămintea

Hainele trebuie să fie simple și din țesături naturale: bumbac, lână, in, în culori liniștite, discrete și croite calitativ. Culorile specifice lagom sunt neutre și calme: bej, gri, albastru și alb, maro-lemn și verde-mușchi.

O atenție deosebită este acordată sistemului de stocare. Dulapuri și rafturi sunt spațioase, dar nu voluminoase. În plus, curățarea zilnică și săptămânală a acestor dulapuri este mult mai ușoară.

Suedezii nu sunt atașați de lucruri. Dacă hainele devin mici, mari sau pur și simplu plictisite, ar trebui eliminate. În locul acestora vor veni altele, care te vor mulțumi mai mult.

Lagom ca o filosofie a vieții

Stilul de viață lagom nu poate fi pe plac oricui. Mentalitatea suedezilor implică căutarea fericirii în ceea ce poate aduce beneficii societății. Din cauza acesta sunt făcute diverse dezbateri aprinse. Lagom nu e la fel de moale și cald ca hygge, este o filozofie strictă și echilibrată a vieții.

Cu toate acestea, există o parte pozitivă a acestui lucru. Lagom ca mod de viață presupune moderarea în gânduri și acțiuni. Nu te împovara cu probleme, ci rezolva-le pe măsură aparițiilor. Nu exaspera cu lucruri pe care nu le poți schimba. Nu te înconjura cu oameni neplăcuți.

A trăi lagom este să-ți găsești un echilibru între toate aspectele vieții. Între muncă și viața personală, între gânduri bune și rele, între hrană sănătoasă și tratamente periodice. De altfel, un fapt interesant despre suedezii: în anii 50-e ai secolului trecut, medicii au constatat că abundența de dulciuri poate provoca carii, așa că au recomandat să nu se mănânce dulce mai mult de o dată pe săptămână. Suedezii au convenit și au organizat “Sâmbăta dulce”. În această zi ei mănâncă toată cantitatea de dulce recomandată pe săptămână.

Stilul de viață suedez poate fi adus în viața noastră prin diverse acțiuni pe care le putem întreprinde: să economiseşti peste tot acolo unde este posibil, să cheltui mai puțin pe lucruri inutile și de proastă calitate, să scapi în timp de lucruri vechi, să fii un minimalist în gânduri și nu doar pentru design interior, să ai grijă de lumea din jur.

Concluziile pe care le pot trage comparând aceste două concepte este că personal le combin. Însă totuși mai apropiat sufletului meu cred că e stilul lagom. Și mie îmi plac diverse lucruri care pot provoca momente de plăcere, însă atunci când simt că depășesc măsura, în cap suna un clopoțel care îmi amintește să mă opresc și să zic “suficient”, “doar atât e necesar”.

Surse  pixland , buro

No Comments

Leave a Comment