Crearea unei vignette în interior

Cuvântul vignette poate însemna o scurtă schiță literară sau o tehnică aplicată fotografiilor. Însă în decorul interior, o vignette este un grup de obiecte sau mobilier care creează un punct focal plăcut vederii, reflectând astfel individualitatea persoanei care locuiește în casă.

Vignette-urile sunt o modalitate accesibilă de a aduce farmec și caracter în orice spațiu.

Din diferite obiecte poți crea compoziții pe o masă, un raft, noptieră, pe o măsuță de cafea. Le poți adapta în funcție de starea ta interioară, de sezon, de o ocazie specială.

De unde începi? Iată câteva indicii:

  • Optează pentru lucruri care îți plac să le vezi în fiecare zi. Ca element principal poți alege o piesă mai mare (oglinda, imaginea din stânga) sau un grup de lucruri similare (vasele portocalii, imaginea din dreapta). Acesta va fi primul punct pe care se bazează ochiul privitorului.
  • Aranjează piesele în forma unui „A” imaginar. Această structură vizuală va împedica efectul de orizont lung (un asemenea aranjament ar fi potrivit pentru o noptieră).
  • Asimetrie

Exemplu de aranjament asimetric – utilizarea a doua picturi deasupra blatului care, deși similare ca stil, sunt diferite. În partea de jos au fost utilizate trei vase diferite la un capăt, iar în celălalt o farfurie.

  • Peretele poate avea o influență în crearea unei vignette. Un fundal complicat poate da o impresie vizuală de haos. Un perete pe care se află o oglindă poate fi un fundal eficient, va crea profunzime și perspectivă unei vignette. Camera reflectată va intra în vignetă.

  • Câteva obiecte de aceeași înălțime sau culoare puse în părțile laterale a unei mese sau bănci, creează un aspect dezechilibrat. Acesta se poate “corecta” cu un obiect central înalt, de exemplu o pictură (imaginea din stânga). O vignetă poate fi formată din obiecte care au ceva în comun – culoare, textură, formă (în imaginea din dreapta a fost aleasă o temă florală).
  • creează contraste (combină culori închise-deschise, nuanțe de culori opuse, obiecte din materiale diferite).
  • creează vignette care îți oferă o stare de confort.

Vignette reprezintă o modalitate de a da un caracter personal fiecărei camere. Le poți crea folosind obiecte simple: flori, diferite vase, fotografii, tablouri, cărți, lucruri create cu propriile mâini. Experimentează până obții ceva de care să fii mulțumit(ă).

Sursa houzz , pinterest

No Comments

Leave a Comment