Despre lucruri manuale

Intotdeauna am fost fascinata de lucrurile facute de mana. Deoarece sunt unice si facute cu multa daruire (asta deja o stiu din propria experienta). Imi place sa rasfoiesc pagini de net (o sursa enorma de informatii, idei), sa vizitez targuri/evenimente si sa descoper cat mai multi oameni talentati. Fiecare isi alege sa mestereasca ceea ce-i place cel mai mult. Exista persoane care sunt pasionate doar de ceva anume si sunt foarte bune intr-un anumit domeniu, altele isi incearca talentul in mai multe, poate, poate il vor descoperi pe cel adevarat. Sau pur si simplu le place sa guste din toate cate oleaca.

Eu inclin mai mult spre a doua categorie, a acelora care sunt insetati sa incerce sa creeze lucruri diferite. Deoarece stiu ca atunci cand faci ceva cu propriile maini primesti o enorma satisfactie si mandrie ca ai reusit sa obtii ceea ce ai vrut prin rabdare si sarguinta. Poate nu e chiar perfect la inceput, dar cu timplul se invata.

Abia atunci cand esti hotarat si ai ales ce anume sa faci (si asta conteza mult), cred ca urmatorul pas e sa gasesti un stil propriu, care sa te diferentieze de alti creatori. Anume originalitatea si calitatea produselor realizate te fac o persoana deosebita.

Eu am ales, deocamdata hartia ca material de baza pentru lucrurile pe care le creez. De asemenea imi place sa reciclez. O mare parte din lucrurile folosite in compozitiile mele sunt reciclate: cutii de carton, sarma, bucati de hartie ramase/ hartie scrisa, ziare, aproape tot ce e la indemana isi gaseste utilitatea. De ce nu? daca se poate sa dai o noua viata la ceva care avea ca destinatie cosul de gunoi. E si o liniste pe suflet atunci cand poti reutiliza ceva si sa faci cat mai putin gunoi (cel putin asta simt eu).

Ca si tehnici cred ca nu as incerca niciodata sa cos cu margele tablouri, flori. Ochiul meu nu vede ceva frumos in asta. E ceva prea incarcat, obositor. Nu as folosi floricele artificiale din plastic, spuma in diferite compozitii. Astea ma duc cu gandul la ceva ieftin , facut “la masina”. Le poti gasi in magazine de specialitate, doar sa incepi sa le asamblezi in compozitii, coronite… Astfel de “opere” se pot face in cateva minute, iar intr-un timp relativ scurt, poti obtine pe banda rulanta mai multe produse. Poate ca si din aceasta cauza in zilele noastre sunt unii artisti care se avanta sa faca cat mai multe produse si cat mai repede (uneori imi puneam intrebarea : doar omul nu e o masina! cum poti sa ai un numar atat de mare de produse?). De fapt eu as incadra aceste persoane in categoria “lucru manual facut pe jumatate”.

Un produs pornit de la zero poate sa-ti ia de la cateva zile – la saptamani, poate si mai mult. E o munca migaloasa care necesita foarte, foarte multa rabdare. De aceea acest produs are o valoare mult mai mare.

Dar, cum preferintele vin din interior, ceea ce mie mi se pare urat, altora li se pare frumos si invers.

No Comments

Leave a Comment