Ikigai – concepul japonez despre fericire

Există popoare care au propria filosofie despre fericire. Bunăoară danezii au hygge, iar suedezii lagom. Recent am descoperit conceptul de fericire japonez – ikigai. Termenul e folosit atunci când vrei să descrii o pasiune sănătoasă pentru ceva care te face să te simți că trăiești cu bucurie, cu adevărat.

Ikigai e format din ieroglifele “iki” (viață) și “gai” (scop) și înseamnă “motivul de a fi” sau “motivul pentru care te trezești dimineața.”Fiecare persoană poate avea propriul ikigai. Unele l-au descoperit mai devreme, altele încă sunt în căutarea lui. “Cine își cunoaște ikigai-ul, simte bucurie și satisfacție interioară, el se uită cu optimism la lucruri și simte că trăiește o viață împlinită.” (Bettina Lemke)

Ikigai poate fi descoperit prin urmarea unui țel/ obiectiv, a unui vis, dar poate fi găsit și în ceva simplu precum intenția de a ne exprima sau de a interacționa cu ceilalți. De exemplu, unii dintre noi își găsesc sensul și menirea în a găti și a se îngriji de famiile lor. Alții își descoperă vocația în acte de blândețe față de oameni sau orice altă ființă.

Este vorba despre acea misiune interioară și personală pentru care fiecare dintre noi are o afinitate puternică, o atracție magnetică ce nu poate fi raționalizată sau explicată mereu. Când manifestăm ceea ce simțim în această direcție, avem o satifacție puternică, care ne face să ne simțim împliniți și oferă noi înțelesuri vieții noastre.

Ikigai îl poți găsi la intersecția dintre ceea la ce ești bun și ceea ce îți place să faci. Este acea stare când ești complet absorbit de ceea ce faci, când ești extrem de concentrat, când nu ești distras, nu-ți pasă de nimic altceva și faci o acțiune sau alta cât mai bine posibil, fără să te compari cu cineva.

 

Filozofia ikigai poate duce la succes, dar este important de reținut că succesul nu este scopul ikigai.

“Scopul vieții este să-ți descoperi darul. Sensul vieții este să oferi darul tău mai departe”.

William Shakespeare

Surse: 1 2

No Comments

Leave a Comment